Thursday, April 17, 2014

Study Tips for Marketing Aptitude Subject - SBI PO 2014

Leave a Comment
Get the study tips to crack Marketing Subject for SBI PO 2014 Exam. if you have applied for the state bank of india's 1837 Bank PO recruitment exam then you must be aware that there are marketing aptitude subject too which have quite good marks of weight-age. So, here is the study tips to crack marketing aptitude subject.

Study Tips for Marketing Aptitude Subject

 Study Tips for Marketing Aptitude Subjet
As you know that SBI has put marketing aptitude subject with general awareness and computer awareness. There will be total 50 questions on general awareness, marketing and computer awareness for 50 marks. So, you can expect 15-16 questions on marketing aptitude (it can be even more).


  • One should not miss the opportunity to score high marks in marketing subject. because the marking aptitude will be easy and have very less syllabus.
  • One can not ignore marketing subject in case to crack SBI PO 2014 Exam. Because 15-16 marks are quite important.
  • Candidates have to secure minimum cut off marks in each subject of SBI PO exam.
So, because of these reasons, marketing aptitude is becoming important for students and the reason we are here providing you study tips on marketing subject.

How to Crack Marketing Aptitude Subject?
  • Start preparation from now, don't think that you will study on last days and you will clear Marketing easily.
  • Get a Book for marketing if you are having non - marketing back ground.
  • You can also use study material of marketing from any of your MBA friend.
  • Just give introduction study for each topics of Marketing because SBI is not going to ask you in depth questions.
  • Below is the topics for Marketing subject you need to study for.
  • If someone wants suggestion for Marketing subject then they can ask on the comment section below.
  • Do not go with over confidence on marketing aptitude, competition is going to tough, each marks will be counted.
  • If you need study material for marketing subject then you can ask us on below comment box.
  • Participate in out online test of Marketing Aptitude.
Topics to read for Marketing Aptitude
  • Marketing : Meaning, Nature and Functions
  • Marketing Mix
  • Marketing Environment
  • Marketing Planning
  • Marketing Strategy
  • Buyer Behavior
  • Market Segmentation
  • Sales Forecasting
  • Product Life Cycle
  • Product Planning
  • Packaging and Labeling
  • Product Development
  • Branding
  • Channels of Distribution
  • Direct Marketing
  • Pricing
  • Advertising
  • Sales Promotion
  • Sales Management
  • Marketing Research
  • Knowledge of Banking 
So, these are the topics and tips to crack Marketing Aptitude in SBI PO 2014 Exam.
Read More...

Wednesday, April 16, 2014

Logical Reasoning Test - Postal Assistant 2014 - Online Quiz

Leave a Comment
If you are going for Postal Assistant Exam 2014/Sorting Assistant Exam 2014 then you can go for this Online Test for Logical Reasoning Subject. In postal Assistant Exam, they will ask you 25 questions on logical reasoning and analytical ability subject.

Logical Reasoning Test - Postal Assistant 2014 - Online Quiz

Logical Reasoning Test - Postal Assistant 2014 - Online Quiz
Question Direction :- Study the following information carefully and answer the given questions. 

Seven Lectures are scheduled to be held in a week. There is only one lecturer on each of the seven days of the week, starting from monday and ending on sunday. 

Chemistry is taught either on Wednesday or Saturday. three lectures are scheduled to be held between chemistry and English. Two lectures are scheduled to be held between English and computers. Lecture on physics is scheduled on the day which is immediately next to the day when lecture on biology is scheduled. Lecture on psychology is scheduled to be held after mathematics (not necessarily immediately after mathematics). Lectures on psychology is not scheduled for Saturday or Sunday.

1. Which of the following lectures is schduled for thursday?

(A) Mathematics (B) English (C) Physics (D) Biology (E) Computers.

2. Which of the following combinations of the day lectures is correct?

(A) Saturday - Physics
(B) Monday  - Biology
(C) Tuesday  - English
(D) Thursday - English
(E) Sunday - Computers

3. How many lectures are scheduled between chemistry and physics?
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3 (E) 5

4. If chemistry is related to biology and psychology is related to computers in a certain way based upon the given lecture schedule then biology will be related to which of the following based upon the same relationship?

(A) English (B) Maths (C) Physics (D) Chemistry (E) none

5. On which of the following days is the lecture on psychology scheduled?

(A) Friday (B) Monday (C) Tuesday (D) Thursday (E) none

6. Which of the following lectures is scheduled to be held between the lectures on chemistry and physics?

(A) No lectures is scheduled between these two lectures
(B) Only computers
(C) Computers and biology
(D) computers and psychology
(E) English and maths

7. How many lectures are scheduled to be held between English and maths?

(A) none (B) one (C) two (D) three (E) Five.

Solution :-

Monday >> Maths
Tuesday >> psychology
Wednesday >> chemistry
Thursday >> Computer
Friday >> Biology
Saturday >> Physics
Sunday >> English


Now Comment below answer of each of the questions :)

Also read:-
Read More...

Monday, March 31, 2014

SBI SO SYSTEM MCQs - Professional Knowledge Quiz 1

Leave a Comment
SBI Specialist Officer Assistant Manger (system) exam having questions on Professional knowledge. It means they will ask you questions on computer related filed or say questions like below mentioned. you can check the below mentioned online test for professional knowledge section for SBI SO Assistant Manager System Post.

SBI SO SYSTEM MCQs - Professional Knowledge Quiz

SBI SO SYSTEM MCQs - Professional Knowledge Quiz
1. Assembly language is....

(A) A low level programming language.
(B) High level programming language.
(C) Machine Language.
(D) None of these.

2.The following computer's memory is characterized by low cost per bit stored--

(a) Primary,   (B) Secondary,

(c) Hard dist  (D) All the above.


3. The following is true for auxilliary storage -

(A) it has an operating speed for slower than that of the primary storage.
(B) It has an operating speed faster than that of the following primary storage.
(C) it has an operating speed equivalent than that of the primary storage.
(D) none of these.

4. Following is true for bandwidth-
(A) The narrow the bandwidth of a communications system the less data it can transmit in a given period of time.
(B) The narrow the bandwidth of a communications system the more data it can transmit in a given period of time.
(C) The wider the bandwidth of a communications system the less data it can transmit in a given period of time.
(D) None is true.

5. Acknowledgement from a computer that a packet of data has been received and verified is known as--
(A) ACK  (B) BCK
(C) BCK  (D) none of these.

6. The following is a communications device (modem) which allows an ordinary telephones to be used with a computer device for data transmission...

(A) Keyboard,     (B) Acoustic coupler
(C) Mobile phone (D) none of these.

7. In Assembly Language...

(A) Mnemonics are used to code operations.
(B) Alphanumeric symbols are used for addresses.
(C) Language lies between high-level language and machine language.
(D) All the above.

8. ALGOL is the___________
(A) High level Language.
(B) Low Level Language.
(C) Machine Language.
(D) None of these.

9. A high level programming language named after ada augusta, cowroker with charles babbage--

(A) Augustan (B) Babbage (C) Ada  (D) Charlie.

10. Following is a logic circuit capable of forming the sum of two or more quantities_____

(A) Adder   (B) Multiplier   (C) Address (D) Access.

11.To identification particular location in storage area one have a___

(A) Address, (B) Password, (C) Logic, (D) None of these.

12. A local Storage register in the cpu which contains the address of the next instruction to be executed is referred as___

(A) Key register (B) Address register (C) Password (D) None of these.

13. A sequence of precise and unambiguous instructions for solving a problem in a finite number of operations is referred as____

(A) Address (B) Algorithm (C) Advice (D) none of these.

14. A character set that contains letters digits and other special characters such as $,@,+,%, etc is referred as___

(A) Numeric (B) Alphanumeric (C) Alphabetic (D) None of these.

15. One of the components of central processing unit (CPU) of the computer that performs mathematical and logical operations is ______

(A) ALU (Arithmetic logic unit)   (B) Address register (C) Analog (D) none of these.


Answers :- 1. (A), 2. (D), 3. (B), 4. (A), 5. (A), 6.(A), 7.(B), 8.(A), 9.(C),10.(A), 11. (A), 12. (B), 13. (B), 14. (B), 15. (A).

Also read:-
Read More...

IBPS-SBI Exam Date 2014 - Expected Exam Date of IBPS Clerk/PO

20 comments
Check this post to get expected exam date for the SBI Clerk Recruitment, IBPS Clerk, IBPS PO and IBPS SSB Recruitment 2014. I have got lots queries about the exam date of bank exams of india like ibps, sbi, icici and hdfc, when will be the next examination will be done and what is expected date of examination. 
SBI-IBPS Exam Date 2014 - Expected Exam Date of IBPS Clerk/PO

So, here is the answer of all the questions regarding the Exam date for next year 2014. This date are expected dates of exam, which are based on the past exam dates (i.e 2012-2013).

Next Exam Date - IBPS PO/MT 2014 Exam Date

IBPS has organized their last Exam for recruitment of Probationary officer and management trainee (IBPS PO/MT Exam 2013) October-November 2013. But, IBPS PO/MT exam are done once a year. So, Next exam will be on September-October, 2014. The notification for the next exam for IBPS PO will be out on September, 2014 (approx).

Next Exam Date - IBPS Clerk 2014 Exam Date

Since 2011, IBPS conducting exams for recruitment of clerical grade, the last exam for IBPS Clerk common written exam was done or running on the month of November - December, 2014. So, the next exam for IBPS Clerk (CWE) will be done at Mid November - December, 2014.

Next Exam Date - IBPS Specialist officer III 2014 Exam Date

The 3rd common exam for recruitment of specialist officer by ibps is going to conducted on 8th-9th February, 2014. The next exam Specialist Officer IV will be updated later on.

Next Exam Date - IBPS RRB 2014 Exam Date

The exam result of RRB (RRBs CWE-II) Recruitment of Officer Scale-III is just declared, so after finishing the recruitment process, they will announce the next phase recruitment, very soon.

Next Exam Date - SBI Clerk Recruitment 2013 - 2014 Exam Date

There was high rumor that SBI is going to announce 19,000 clerk vacancy, even Zee News has announced the same. Later, The another rumor got out, that SBI is going to announce 1000 PO recruitment As well, but that was also fake news. This all rumor are high in month of June, 2013, now its high time that SBI will announce their Clerk and PO Recruitment, very soon.

So, now its clear that what is the next date for bank exam in India. if you have still questions regarding exam date, you can shoot comment below in comment box, Thank you :)

Also read:-
Read More...

Thursday, March 20, 2014

Syllogism Quiz - English Subject MCQs

Leave a Comment
Take the test of Syllogism for English subject. There are many students who want some hard questions about syllogism, so here is the 1st quiz for English subject, many more to come.

Syllogism Quiz - English Subject MCQs

Syllogism Quiz - English Subject MCQs
Each of the following questions consists of two statements each followed by two conclusion I and II. Take them true even if the given two statements are not consistent with the given facts and ascertain applying head to the known facts as to which of the two conclusions from among the given statements comes out to be logical.

Answer (A) if only the conclusion I is true.
Answer (B) if only the Conclusion II is true.
Answer (C) if either in conclusion I or the Conclusion II is true.
Answer (D) when neither the conclusion I nor II is true.
Answer (E) if both the conclusion I and II are true.

1. Statements - Some trains are trees. No trees is a picture.

Conclusion - 1. Some trains are pictures, 2. No trains is picture.

2. Statements - All flats are books. Some books are pencils.

Conclusion - 1. some pencils are flats. 2. Some flats are not pencils.

3. Statements - No files is an elephant. All elephants are caps.

Conclusion - 1. Some caps are elephants. 2. some files are caps.

4. Statements - Some trays are fans. All fans are bottles.

Conclusion :- 1. No Bottle is a tray. 2. Some trays are bottles.

5. Statements - All Pots are Horses. All Horses are plates.

Conclusion - 1. Some plates are pots. 2. All Plates are pots.

6. Statements - All apples are oranges. some apples are mangoes.

Conclusion - 1. Some oranges are mangoes. 2. Some Mangoes are apples.

7.  Statements - Some Fans are T.V. ALL T.V. are Radio.

Conclusion - 1. Some fans are not radio. 2. All Radio are not Fans.

8. Statements - Some engineers are actors. Some Actors are Scientists.

Conclusion :- 1. All Scientists are engineers. 2. All Scientists are actors.

9. Statements - All chairs are scales. Some scales are pens.

Conclusion :- 1.No Pen is a scale. 2. Some Pens are scales.

10. Statements - Some Stones are cups. Some Cups are black.

Conclusion :- 1. Some blacks are not cups. 2.Some cups are stones.

Answers of above questions.:- 

1. (D) Because Among the given statements 'tree' is the middle term which remains distributed in the second statement. So by syllogistic reasoning its D.

2. (D). 3. (A) 4. (B). 5. (A). 6. (E), 7. (D), 8. (D), 9. (D), 10.(D).

Also read:-
Read More...

Wednesday, March 19, 2014

IBPS Specialist Officer Interview Experience 2014

Leave a Comment
After the Online test of IBPS Specialist officer exam, the 2nd phase of selection process of specialist officer by IBPS is started now. Yes, the Personal Interviews are started now. Here is the first phase interview experience of the candidates who appeared in the ibps specialist officer interviews.

IBPS Specialist Officer Interview Experience 2014

IBPS Specialist Officer Interview Experience 2014

The interview experience is almost similar to all the candidates; expect few things and questions asked in interview. So, here is the highlight of all interview and question asked in the ibps interview for specialist officer. In all the interviews, the panelist is 5 to 7 people are there to ask you questions. All the interviews last for 8-10 minutes (not more then it). And all the questions are easy in nature; here is the questions of interview for IT officer (Scale 1 and Scale 2) post.

List of Question Asked in IBPS IT Officer Interview

  • What is pixel.
  • Types of CCTV.
  • What is UV and why it is used in CTS cheque (cheque transaction system).
  • Difference between Laser Printer and Dot matrix printer.
  • What is KYC? And Money Laundering.
  • Name of 4 Protocols.
  • Working of president of india.
  • Financial Inclusion.
  • Role of IT officer in Bank.
  • What is RDBS? Difference between DBMS and RDBMS?
  • What is Normalization?
  • What is Brown Lable ATM?
  • What are the basic ingredients of IT?
  • What is CBS, NEFT, RTGS, MICR?
  • Cheque clearing process in Bank.
These are the questions asked in the IT officer Interview. As you can see, there are most of from IT background, some from Banking Awareness, and some one two are general knowledge. So, if you are going to appear in any other interview, do read general knowledge and banking awareness questions too. you can check the below links for general knowledge quiz and many more quiz about to come.

I will update the questions of interview as the interview goes on. The HR officer and all other post questions will be updated here only.

Also read:-
Read More...

Wednesday, March 12, 2014

Economics Quiz - MCQs On Indian Economics

Leave a Comment
Preparing for Bank exam or Government exam? Than You must check this important questions on Indian Economics, that can be asked in the upcoming government exam or bank exam in india. IF you want to score more marks in the General Awareness subject or want to improve your general knowledge then try to answer below questions, below in the end of the post, you can find the answer of these question too.

Economics Quiz - MCQs for Indian Economics

Economics Quiz - MCQs for Indian Economics
1. Countries Known As "The Four Pacific Tiger Economics" are..

A. Japan, Indonesia, Singapore and Hongkong.
B. China, Japan, Taiwan, Hongkong and South Korea
C.Singapore, Taiwan, Hongkong and South Korea
D.Indonesia, Philippines, North Korea and Japan.

2. Which US Rice Growing company was granted the patent of Indian basmati and with drawn later?

A. Kasmati B. Tex Rice 
C. Rice Tec D.Texmati

3. Net growth rate of population is determined by..

A. Gross reproduction rate
B.The birth rate and the death rate.
C.The pressure of population
D. The Birth Rate in a country.

4. The human development index (HDI) is based on....

A.Life expectancy at birth                       B. GDP per Capita (PPP US$)
C. Adult Literacy Rate                            D. All the above.

5. Foreign Aid Will....

A. Raise the level of investment.
B.Be used to enlarge technical resource.
C.Be used for building up industries
D. All of the above.

6. Operating Surplus arise in the ......

A. Government sector
B.Production for self consumption
C.Subsistence Framing
D. Enterprise Sector

7. The Most important of the non-tariff trade barriers are...

A. Quotas.                   B.Health and regulations

C. pollution standard D.Labeling and packaging regulations.

8. Investment is Equal to...

A. Gross Total of all types of physical capital assets
B.Gross total of all capital assets minus wear and tear.
C.Stock of plants, machines and equipments
D. None of the above.

9. From which of the following taxes, the central government gets the maximum revenue?

A.Corporate Tax  B. income Tax
C. Excise Duties   D.Custom Duties

10. What is NABARD's Primary Role?

A. To Provide term loans to state co-operative banks.

B. To assist state governments for share capital contribution
C.To act as refinance institution.
D.All of the above.

11. The sale proceeds of the government bonds come under the budget head of....

A. Revenue Receipts
B.Current Expenditure.
C.Capital Outlay.
D.Capital Receipts.

12.The term Utility Means....

A. Usefulness of commodity.   
B.The satisfaction which a commodity yields.
C. The service which a commodity is capable of rendering.
D. None of these.

13. Under flexible exchange rate system, the exchange rate is determined by....

A. The central bank of the country.
B. The force of demand and supply in the foreign exchange market.
C. The price of the gold.
D. The purchasing power of currencies.

14.The size of the market for a product refers to....

A. The number of people in the given area..
B.The geographical are served by the producers
C.The volume of potential sales of the product.
d.The number of potential buyers of the product.

15. According to the figures released in demand for a commodity is at a faster rate then percentage change in the price of the commodity then the demand is....

A. $316.362 BL
B.$303.482 BL
C.$295.569 Bl
D.$396.888 BL

16. If the percentage change in demand for a commodity is at a faster rate than percentage change in the price of the commodity then the demand is...

A. Perfectly inelastic.                       B.Elastic.
C.Perfectly elastic.                          D. inelastic.

17. Which of the following are not fixed costs?

A. Rent on land.               B.Municipal taxes.
C.Wages paid to workers D. Insurance charges

18. The demand for money according to Keynes, is for....

A. Speculative motive,                    B.Transaction motive.
C. Precautionary Motive                 D. All the above motive.

19. The reserve bank of India issues currency notes under the....

A. Fixed fiduciary system.
B. Maximum fiduciary system.
C.Fixed minimum reserve system
D. Proportional reserve system.

20. The concept of mixed economy means....

A. To Have balanced development in the agricultural and industrial sector
B. Simultaneous development of the rural and urban sector.
C. To have equal distribution of wealth among the rural and the urban poor.
D.Simultaneous existence of the private and public sector.


Answers : 1. (C) 2. (C), 3. (B). 4.(D), 5. (D), 6.(D), 7.(A), 8.(B), 9(A), 10. (A), 11.(D),12.(B), 13.(B), 14.(D), 15.(C), 16. (B), 17.(C), 18.(D), 19.(C), 20.(D).

Check more :- 
Read More...